Északi ASzC Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola, Erasmus + Szakmai látogatás „Ízelítő a spanyol ízekből és földekből” 2023.12.12-16.

2024-01-17 09:43

Északi ASzC Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola

Erasmus + Szakmai látogatás „Ízelítő a spanyol ízekből és földekből”

Célország: Spanyolország, Mallorca

Időpont: 2023. december 12-től 2023. december 16-ig

A mallorcai szakmai látogatás célja elsősorban a spanyol tradicionális cukrász- és sütőipari termékek megismerése, és a szakmai oktatási rendszer tanulmányozása volt. A szervezést a Internship Mallorca Works SL-nek köszönhetjük. A tapasztalt kapcsolattartóknak és a kiváló szakmai háttérnek köszönhetően tartalmasan tölthettük el az időt.

Két fogadó iskolát is meglátogathattunk. A CIFP Juniper Serra intézmény nagyon szerteágazó képzési kínálattal rendelkezik. Látogatásunk alkalmával a pék, szakács és pincér képzés gyakorlati helyszíneit látogattuk meg és workshop keretében elsajátítottuk egy tradicionális mallorcai karácsonyi édesség, a polvoros elkészítését is. Az elvárt spanyol mentalitásnak megfelelő, lendületes, jó hangulatú napot töltöttünk el másodéves szakács tanulók között.

A másik fogadó iskola szintén összetett képzési rendszerrel várja tanulóit. A ’70-es években alapított Esment Escola Professional elsősorban hátrányos helyzetű, vagy tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek számára nyújt lehetőséget az alapanyagok termelésén és feldolgozásán át egészen az értékesítési módszerek elsajátításáig.

Az Ele Usal Mallorca nyelviskolában lehetőségünk nyílt szakmai nyelvi ismereteink bővítésére és újabb szakmai kapcsolatok kialakítására.

Kapcsolattartónk segítségével több tradicionális spanyol pékséget meglátogattunk, ahol újabb helyi ízeket ismertünk meg, mint például az ensaïmada-t, amely egy Mallorcáról, a Baleár-szigetekről, Spanyolországból származó péksütemény.

A szakmai látogatás alatt megtapasztaltuk, hogy milyen hatékonyan alkalmazzák a projektmódszert a szakmai oktatásban, illetve, milyen fontos az, hogy a gyerekek megismerjék a termékek útját termőföldtől egészen az asztalig.

A workshopok után és szombaton a szabadidőnkben ismerkedtünk a város, illetve a sziget nevezetességeivel, látnivalóival. Hangulatos kirándulást tettünk Valldemossa faluba, mely a hegyek között bújik meg, és talán Mallorca szigetének egyik leggyönyörűbb gyöngyszeme. A város legfőbb látnivalója a Kolostor, de sétálhattunk a romantikus szűk kis utcácskákban. Ezután elutaztunk Sollerbe, melyet csak a narancsfák városaként emlegetnek. Itt a főtéren villamosra szálltunk, amely elvitt minket a város hangulatos kikötőjébe, Port de Sóller-be.

Összefoglalva rendkívül tartalmas, tanulságos és lebilinccselő hetet tölthettünk Mallorcán. Köszönjük a lehetőséget, és az ott tapasztaltakat, tanultakat igyekszünk saját gyakorlatunkba is beépíteni, ezzel is színesítve pék-cukrászaink tanulmányait.

A résztvevők:

Henyeczné Antal Gabriella

Hajdukné Kovács Veronika

Gergelyné Bessenyei Erika

Molnárné Varga Anita