Ökoiskola

Föld Napja a Északi Agrárszakképzési Centrum
Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskolában

A Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola már fő szakirányánál fogva is közel áll a Földhöz. A mezőgazdasági termelés a legszorosabban függ a természeti erőforrásaink állapotától, és nagy mértékben alakítja át a Föld felszínét! Nem mindegy tehát, hogy a jövő mezőgazdász nemzedéke mennyire van tisztában a környezet eltartó képességének összefüggéseivel, hogyan viszonyul a természethez.

A Föld Napja 1970. április 22. óta világszerte a környezettudatosság legnagyobb tömeget megmozgató jeles napja, a környezetvédelmi mozgalom egyik kezdete, ami nagy hatást gyakorolt a társadalmak döntéshozóira is. Iskolánkban is minden évben megemlékezünk valamilyen formában erről a napról.

Idén a szokásosnál némiképp szeszélyesebb tavaszi időjárás miatt egy hét csúszással, 2017. április 28-án rendeztük meg a Föld Napját. Bár az emberiség földi kilátásaihoz hasonlóan borús volt a nap, tartalmas közösségi eseménynek lehettünk részesei.

A nap fő témáját Dr. Gyulai Iván vetette fel előadásában, miszerint „addig kellene nyújtózkodnunk ameddig a takarónk ér”. Az általa elővezetett ökológiai lábnyom elmélet mérhetővé teszi, hogy az egyes emberek, vagy közösségek, tevékenységek milyen mértékben fogyasztják túl a Föld véges erőforrásait.

Az előadást követően új hagyományt vezettünk be: az iskola ballagó diákjai elültették az 2017. év fája egy csemetéjét. A vadalma (Malus sylvestris) az Országos Erdészeti Egyesület szavazásán tett szert erre a kitüntető címre. A hagyomány részét képezi az is, hogy az ültetőgödröt a csemete számára a végzős évfolyamot ballagtató évfolyam ássa ki.

A „Bolygónk jövője” és a „Hülyeség kora” című filmek vitték tovább a Gyulai Iván által felvetett témát. Ezzel párhuzamosan több helyszínen kaptak környezetvédelmi információkat és feladatokat a diákok, míg a rajzversenyen lényeglátó és igényes alkotások születtek. A tanműhelyben a szigetszerű működésű napelemmel, illetve a zenebiciklivel („Csak akkor szól, ha tekered!”) ismerkedhettek meg érdeklődő diákjaink, míg mások a komposzttal kerültek közelebbi – szerencsére nem túl mély – ismeretségbe.

Az eddigiektől kicsit eltérő, de talán mindenki számára tartalmas programot nyújtó Föld Napja jó nyitánya lehet iskolánk egyik új törekvésének: a 2017/18-as tanévtől megpályázzuk az Ökoiskola címet!

Hiszen: Minden nap Föld Napja!

Várnagy Dávid

 

Dokumentumok

Ökoiskola Munkaterv a 2022/2023 tanévre

Év végi beszámoló a 2020/2021 tanévről