Északi ASzC Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola, Málta angol nyelvi kurzus, 2023.12.11.-2023.12.15.

2024-01-12 10:25

Északi ASzC Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola

Málta angol nyelvi kurzus, 2023.12.11.-2023.12.15.

Helyszín: Málta

Időtartam: 2023.12.11.-12.15.

Résztvevő: Márton Zoltán oktató

Beszámoló:

Az Északi Agrárszakképzési Centrum dolgozói az Európai Unió támogatásával angol nyelvi kurzuson vettek részt, ahol a putnoki intézményt én képviselhettem.

Miután a hivatalos dokumentumokat átvettem és aláírtam, megkezdtem a felkészülést az utazásra. Ellenőriztem a személyes okmányokat, pótoltam a hiányzókat pl: utasbiztosítás megkötése. Teljesítettem a fogadó intézmény kéréseit, kitöltöttem az általuk kért felmérő tesztet, letöltöttem az oktatáshoz szükséges programokat-MS Teams, Whatsapp-és folyamatosan kommunikáltunk egymással, minden részletre kiterjedő segítséget megkaptam tőlük. Felvettem a kapcsolatot a más intézményekből ezen az oktatáson résztvevő kollégákkal, akikkel az utazás és az oktatás teljes időtartamában segítettük egymást. Az utazás előkészületeinek mások csoportja az elméleti felkészülés volt, igyekeztem mind a saját nyelvtudásomat frissíteni, mind a helyi kultúrával ismerkedni.

Az utazás Bécsből történt a WizzAir gépével Máltára ahol már a transzfer várt minket , majd elvittek a szállásra. Az EC Holding Ltd. elnevezésű oktatási intézményben tanultam, első napon megkaptam az órarendet, segédanyagokat, tankönyvet, terembeosztást a szabadidős program tervel együtt. Az óráim váltva délelőtt és délután voltak. Az elvárásaim önmagammal szemben a magabiztosabb idegen nyelvhasználat és a szókincs bővítése volt. A kurzuson több különböző csoportba voltam beosztva, ezekben eltérő kiscsoportos foglalkozás folyt, különböző oktatók, különböző módszerekkel tanították a nagyon sokszínű nemzetközi csapatot. A fogadó intézmény gondoskodott a szabadidős és kulturális tevékenységekről, programokról is, ezek keretében részt vettem utazásokon a környező városokba és meglátogattam fontos kulturális helyszíneket, és részt vettem több nemzetközi csoporttalálkozókon is. A Centrumból érkezett munkatársaimmal saját kirándulást is szerveztük, látogatást tettünk az UNESCO Világörökség részét képező városba, Mnajdrába, és Málta fővárosába Vallettába. Búcsúebéd és a végzettséget igazoló oklevelek zárták a programot.

Sikeresnek értékelem az oktatást, mert minden elvárásomnál többet adott. Az óráknak és az anyanyelvi környezetnek köszönhetően szókincsben, beszédkészségben is sokat fejlődtem, és ösztönzőleg hatott a további tanulásra. Olyan új módszerekkel ismerkedtem, amelyeket én is beilleszthetek a munkámba, a tanultakat felhasználhatom a mobilitási pályázatok és a külföldiekkel való kommunikáció során is. A nemzetközi társaságtól is sok pozitív visszajelzést kaptam. Az oktatáson túl az utazás teljes időtartama nagyszerűen, tartalmasan telt. Belekóstolhattam a máltai kultúrába és igen nagyszerű emberekkel ismerkedhettem meg. De ami a legmeghatározóbb számomra hogy megismerhettem, betekintést nyerhettem Málta környezetének, földrajzának, természetes és mesterséges élőhelyeinek, élővilágának ökológiájába.